Mechanische vormgevingstechnieken – Derde graad TSO

Logische vooropleidingen zijn de tweede graad tso Elektromechanica, Industriële wetenschappen of Mechanische technieken.  Mechanische vormgevingstechnieken is sterk praktijkgericht.  Er is zeer veel aandacht voor uitvoeringsgerichte vaardigheden.  Je leert o.a. schetsen maken, plannen lezen, werkanalyses en werkmethodes opstellen, ingrijpen in de fasen van de vormgevingstechniek (vorm geven aan metalen en kunststoffen werkstukken), machines instellen, bedienen en (de)monteren.

De basiskennis van mechanische en in mindere mate elektrische principes wordt verder uitgediept.  Het gaat echter niet over een theoretische (zoals in Elektromechanica of Industriële wetenschappen) maar eerder een praktische uitdieping.

Je leert mechanische constructies en installaties vormgeven vanaf het studiebureau tot en met de realisatie.  Je leert de verschillende aspecten van het ontwerp herkennen, interpreteren, toelichten en verwerken.  Zo kom je tot praktische realisaties die je kunt uitvoeren.  Hier leer je plannen lezen, schetsen maken, technisch tekenen met een 3-D-pakket, vormgeven aan werkstukken met conventionele en CNC-machines met de bijhorende CAM-programma’s.  Voor de kwaliteitscontrole maken we gebruik van een 3-D-meetarm.

In het laatste jaar maak je een geïntegreerde proef (GIP), die uit een schriftelijk gedeelte en een praktische realisatie bestaat.  Tijdens de stage maak je kennis met een echte werksituatie.