Houtbewerking – Derde graad BSO

Deze opleiding is gericht op de praktijk van de houtverwerkende nijverheid in het algemeen.  Zowel op vlak van de meubelmakerij, de binnen- en buitenschrijnwerkerij verwerf je kennis en praktijkervaring.  Tijdens je opleiding krijg je eerder weinig algemene vorming.

Je bestudeert en leert verschillende houtconstructies maken en al doende de mogelijkheden van verschillende materialen kennen.  Met elektriciteit en mechanica maak je kennis voor zover je dit nodig hebt voor je latere job.  Zo leer je houtbewerkende machines bedienen en onderhouden.

Alle fasen van ‘opdracht tot realisatie’ leer je uitvoeren: van planning, schetsen, over prijsberekening tot opmeten, maken en afwerken van het product.  Tijdens de opdrachten in het schoolatelier en tijdens je stages kan je je verder bekwamen in het zelfstandig werken en in het steeds handiger worden in het werken met machines.

Hou er rekening mee dat deze opleiding misschien niet aangewezen is wanneer je last hebt van stofallergie of wanneer je allergisch bent voor bepaalde houtsoorten of verwerkingsproducten.

Door te slagen in het tweede leerjaar van de derde graad bso Houtbewerking verwerf je een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad secundair onderwijs.

Na de opleiding kan je een vervolgstudie aanvatten in een specialisatiejaar van de derde graad bso.  Binnen het studiegebied Hout zijn geen beperkingen door de integratie van machinale houtbewerking, CAD/CAM, en CNC-technologie.  Door te slagen in het specialisatiejaar van de derde graad bso kun je ook het diploma van het secundair onderwijs behalen.

Na het succesvol beëindigen van de derde graad bso Houtbewerking kan je met de kwalificaties van binnenschrijnwerker, buitenschrijnwerker en meubelmaker in de eerste plaats terecht als polyvalent houtbewerker in de schrijnwerkerij, meubelmakerij en als daktimmerman.  Door de integratie van CAD/CAM en CNC is een job als CNC-bediener ook mogelijk.

Na enige ervaring behoort een meestergastfunctie tot de mogelijkheden.

Indien je in het bezit bent van het attest bedrijfsbeheer kan je je als zelfstandig houtbewerker vestigen.

In het laatste jaar maak je een geïntegreerde proef (GIP), die uit een schriftelijk gedeelte en een praktische realisatie bestaat.